Stand-Up Filosoof - de antwoorden van René Gude
Wilma de Rek
Olive Press (2013)
Non-Fiction
Filosofie Algemeen
Dutch
'Hij slaat je niet lam met zijn kennis, hij probeert je nergens van te overtuigen. Zijn methode is subtieler: bijna terloops brengt hij iets naar voren, een detail, een schijnbaar onbelangrijk dingetje; en uiteindelijk blijkt hij zomaar je denken over dat onderwerp gekanteld te hebben.'

René Gude is een van de meest spraakmakende Nederlandse filosofen van dit moment. Hii maakt deel uit van het Filosofisch Elftal van Trouw, geeft lezingen op Lowlands, spreekt in filosofische cafés, treedt op bij TEDx en schrijft vaak in Fi!osofisch Magazine, het tijdschrift waarvan hij hoofdredacteur was voordat hij als directeur bij de Internationale School voor Wijsbegeerte aantrad.

En hij heeft nog maar één been. Het andere werd in 2011 geamputeerd, toen de kanker terugkeerde. Toch blijft hij tijdens optredens aan stand-up philosophy doen: losjes improviserend de (levens)vragen van het publiek beantwoorden door te putten uit opgedane wijsheid en de schatkamer van de filosofie.

Wïlma de Rek. journalist van de Volkskrant, sprak met René Gude over de zin van het leven, over liefde, over de rol van het verstand, over gemoedsrust, de ander, de naderende dood. optimisme, afgunst en veel meer.